katten

Guldkant på kattens tillvaro

Den som vill sätta lite guldkant på sin katts tillvaro behöver inte leta särskilt länge för att hitta saker att spendera pengar på. Kattprylar finns i mängder, av varierande kvalitet och i många olika prisklasser. Som kattägare ska man förstås göra sitt bästa för att katten ska ha det bra, och det inkluderar en rolig, stimulerande och njutbar omgivning. Här kommer några tips på saker man kan köpa och göra för att maximera sin katts liv:

Kattgodis

Ett liv utan någon godbit då och då är inte så kul, varken för människor eller katter. Det finns massor av olika märken och sorter på marknaden och precis som med kattmat får man prova sig fram tills man hittar något som katten verkligen uppskattar. Viktigt är att inte ge godis för ofta utan försöka hålla det till särskilda tillfällen, t.ex. när man själv fikar eller när katten varit duktig på något vis. Det är en perfekt belöning när de kommer in på kvällen efter en lång dag utomhus.

Hjärngympa

Katter behöver inte bara stimuleras fysiskt, utan mår även bra av att få använda sina hjärnor och tänka till lite. Det finns många olika sätt att uppnå det på; man kan t.ex. gömma godis på olika platser och låta dem leta, stoppa godisbitar i ett glas som de sedan måste fiska upp för att kunna äta, och mycket annat. Gemensamt för lekarna är att det behöver finnas en belöning som motiverar katten, vanligen i form av en godisbit (eller flera!).

Filtar och mysplatser

Katter älskar mysiga platser att ligga på, och som kattägare är det viktigt att se till att tillgodose detta behov. En del katter gillar att ligga på soffan, andra i sängen, på mattor, ja i stort sett vart som helst. Man får helt enkelt vara lite vaksam och se till att göra det mysigt där de gillar att vara. Bonuspoäng om det finns några platser där de kan ligga och ha lite utsikt, exempelvis ut genom ett fönster. Det brukar vara mycket uppskattat!

Möjlighet att gå ut

Idag är det väldigt vanligt att ha innekatter, och det är oftast ett bättre alternativ än att låta dem gå fritt ute om man bor i lägenhet i stan. Det behöver dock inte betyda att katten aldrig ska få vara ute i friska luften. Om man har tillgång till en balkong kan det vara så enkelt som att sätta upp ett nät som håller katten inne – då kan den fritt vara ute så mycket den vill utan risk. Har man ingen balkong kan man istället träna sin katt till att kunna gå i sele med koppel. De flesta katter är lite avigt inställda till detta i början men oftast går det lära dem, särskilt om man börjar i god tid medan de är små.